Vouchere de vacanță pe banii statului, la privat: ce se întâmplă cu ajutorul de 1450 de lei pentru toți angajații din România
Deja de câteva luni, s-a vehiculat în spațiul public posibilitatea acordării unor vouchere de 1450 de lei de persoană pentru toți angajații din România. Este vorba de tichetele de vacanță care au devenit o practică foarte comună la bugetari, dar prea puțini patroni își permit să le acorde din bugete proprii.
Înainte de implementarea voucherelor de vacanță în mediul privat pe bani de la stat, autoritățile române, prin intermediul Comisiei pentru Antreprenoriat și Turism din Senat, au început o serie de discuții cu operatori economici din domeniul turismului. Ca referință, la momentul de față, propunerea respectivă se află în stadiu de proiect legislativ și include un ajutor de 1450 de lei pentru toți angajații din România sub formă de vouchere de vacanță.
Ce se întâmplă cu vouchere de vacanță în România
La prima vedere, toți cei participanți la discuții sunt optimiști că sistemul de vouchere de vacanță din bugetul de stat trebuie implementat. În mod evident, dacă s-ar materializa inițiativa, ar avea de câștigat atât angajatorii, cât și angajații. Rămâne doar ca legislația să definească în mod clar mecanismul de acordare și deducere a cheltuielilor.
”Există studii, unul fiind elaborat de trei profesori ai Academiei de Studii Economice, care ne arată că la 1 leu investit într-un voucher de vacanţă se întorc în bugetul de stat 1,2 lei şi că, prin efectul acestei legi, se vor crea între 150.000 şi 200.000 de locuri de muncă noi şi că, pentru 1 leu infuzat în piaţă, printr-un voucher, valoarea nominală în PIB este de 1,51 lei”, a declarat Eugen Ţapu Nazare, preşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism.
Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a insistat și ea asupra faptului că legea propusă va aduce beneficii în mai multe sectoare ale economiei. În plus, va reduce inegalitatea dintre angajații din sectorul public și cei din sectorul privat. Nu în ultimul rând, cel puțin două treimi din valoarea voucherelor s-ar întoarce în economie, pe lângă faptul că ar stimula turismul HoReCa și alte industrii asociate.
”Sunt un susţinător al acestei legi pentru că eu cred că rezolvă o mare nedreptate, aceste discriminări care se fac între salariaţii de la stat şi cei de la privat… În al doilea rând, vine în completarea altor acte normative şi proiecte care stimulează creşterea turismului intern. Vorbim despre 100 de miliarde de euro care vor fi investiţi, în perioada următoare, în turism, prin PNRR, din fondurile de coeziune şi prin programul de politici agricole comune. Pentru că obiectivul este ca, în următorii câţiva ani, turismul românesc să susţină 10% din PIB-ul României”, a concluzionat senatorul Vlad Mircea Pufu pe același subiect.
Ca o notă importantă de subsol, la această oră, proiectul de lege aferent voucherelor de vacanță de 1450 de lei a fost susținut de toate partidele din coaliția parlamentară majoritară și a primit un aviz pozitiv și din partea Consiliului Economic și Social.